Bořek Kopecký

Ďáblové nastoupili proti Havířovu s devíti odchovanci a osmi juniory. Novojičínští se dostali do vedení po skvělé akci Robina Gebauera, kterou zužitkoval Martin Škarka. AZ však poté potvrdil roli favorita a stav utkání otočil ve svůj prospěch. Havíři po sporných vyloučeních Ďáblů využili tři početní převahy a po výsledku 6:1 si do tabulky připsali další tři body.

6. kolo, 2. liga, so 5.10.2024

AZ Havířov
HK Nový Jičín

6:1

Branky a nahrávky: 5. Apolenář (Pavlík, Ševčík), 10. Franek (Klimša, Bednář), 22. Franek (Bednář, Pindel), 22. Ćmiel (Antoníček), 35. Konečný (Tvrdý, Šuhaj), 52. Klimša (Bednář, Kunc) – 4. Škarka (Gebauer). Rozhodčí: Blaha – Gančarčík, Hladík. Vyloučení: 1:4. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Střely: 48:19. Průběh utkání 0:1, 6:1.

AZ Havířov: Šimonů (Sachr) – Michálek, Kunc, Chroboček (A), Hrachovský, Ševčík, Valenta (A), Ščurek – Tomi, Šuhaj, Klimša (C) – Bednář, Pindel, Franek – Antoníček, Ćmiel, Konečný – Tvrdý, Pavlík, Apolenář.

HK Nový Jičín: Dolíška (22. Žurek) – Vosátko, Stratil, Havlík, D. Holáň, Hruška (A), J. Holáň, Mička – Flok, Pawliczek, Gebauer (C) – Kalač, Škarka (A), Kořenek – Hlávka, Berka, Hudeček – Capil, Šotkovský, D. Handl – Činčala.

Ohlasy

Petr Macháček (trenér HK Nový Jičín) „Před utkáním byl favorit jasný. Přijeli jsme tady s tím, že se nám nepovedla poslední třetina se Znojmem. Pracovali jsme na tom v tréninku a řekli jsme si, že nás možná čeká ideální soupeř, největší favorit soutěže, proti kterému můžeme svou hru zvednout. Myslím si, že se nám to v tomto směru podařilo. Vůbec jsme neodehráli špatné utkání. Samozřejmě vnímáme kvalitu soupeře, ale snažili jsme se být vyrovnaným soupeřem a bojovali jsme až do konce. To, jak to skončilo výsledkově, je jedna věc. Druhá věc je, že jsem všem svým hráčům v kabině poděkoval za to, jaký výkon dnes odvedli. Chci však říct, že aby nás rozhodčí v takovém utkání takto posmolil a chtěl z nás udělat nějaké hlupáky, aby od první minuty vedl zápas pro domácí, tak ať se nikdo nezlobí, ale jestli se toto děje ve druhé lize, tak je něco špatně. To, že už se s námi rozhodčí vůbec nechtějí bavit a diví se, že jsme naštvaní, když v podstatě nepísknou jediný ofsajd a vyloučení. Jezdí po druhé straně a v podstatě se nám směje pod vousy, tak to mě strašně štve.“

Komentář k zápasu

Ďáblové přečkali úvodní tlak AZetu a vzápětí se dostali do vedení. Robin Gebauer skvěle obešel bránícího hráče, dostal brankáře Šimonů z ideální pozice a poté předal kotouč Martinu Škarkovi, jenž poté uklidil hrací předmět do odkryté branky. Novojičínští se však ve vedení neohřáli dlouho. Po 31 vteřích hry vypálil z vrcholu pravého kruhu Jakub Apolenář, který zamířil přesně nad lapačku a srovnal na 1:1.

V desáté minutě přišlo sporné vyloučení Viktora Berky, které Havířov potrestal již po pěti vteřinách. Klimša narazil puk Tomáši Frankovi, jenž svou tvrdou střelu umístil přesně do pravého horního rohu. Ve druhé polovině první části se hrálo převážně před Dolíškou, ale Ďáblové další branku nepřipustili a do šaten se tak odcházelo za stavu 2:1 pro AZet.

Vstup do druhé třetiny však svěřencům Petra Macháčka nevyšel podle představ. V čase 21:05 se prosadil Tomáš Franek, kterého v předbrankovém prostoru našel křižnou přihrávkou Bednář. Za 22 vteřin slavili Havíři další zásah. Na modré čáře napřáhl Matouš Čmiel, jenž propálil vše, co mu stálo v cestě a zvýšil vedení Havířova na 4:1. Po čtvrté inkasované brance vystřídal Ondřeje Dolíšku v novojičínském brankovišti Petr Žurek.

Ve 32. minutě pak smolně zahrál vysokou holí Ondřej Šotkovský, jenž vyfasoval čtyři trestné minuty. Ve dlouhé přesilovce se Havířovu podařilo prosadit, když šikovnou tečí usměrnil kotouč za Žurkova záda tehdejší Ďábel Viktor Konečný.

AZ měl více ze hry, dostával se do šancí, ale novojičínská obrana další branku dlouho nedovolila. To se změnilo na konci 52. minuty, kdy po přísném vyloučení Tomáše Havlíka a několika kontroverzních zákrocích využil početní převahu David Klimša, který se stal posledním úspěšným střelcem utkání. Ďáblové tak na ledě favorizovaného Havířovu prohráli o pět branek.