Bořek Kopecký

Ďáblové, v jejichž dresu se ukázalo hned několik nových tváří, čelili nabitému Slezanu, jenž bude s podobnou sestavou s největší pravděpodobností nastupovat také v ligových zápasech. Úvod utkání nabídl několik příležitostí a svěřenci Petra Macháčka měli mnoho možností jít do vedení. Ďábly však srážela koncovka a vynikající Antonín Nowak, jenž udržel svou neprůstřelnost i po exhibičních samostatných nájezdech. Slezan se v první části ujal dvoubrankového vedení, které do závěrečné sirény dokázal ještě dvakrát navýšit na konečných 4:0.

1. kolo, 2. liga, út 20.8.2024

HC Slezan Opava
HK Nový Jičín

4:0

Branky a nahrávky: 7. Rousek (Brodek, Šindelář), 14. Kalus (Stuchlík, Rousek), 22. Rousek, 59. Šindelář (Rousek). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci 114.

HC Slezan Opava: Nowak (Slíž) – Šindelář (C), Kalus, Gřesík, Štěpánek, Pachula, Thiel – Brodek, Stuchlík (A), Rousek (A) – Krejsa, Káňa, Kadula – Kotásek, Wendelín, Havel – Buršík.

HK Nový Jičín: Vojtek (Klimek) – Báchor, Vosátko, Havlík, Mička, Hruška, Holáň – Pawliczek, Kořenek, Kalač – Handl, Šotkovský, Urban – Hudeček, Štědrý, Hlávka – Berka.

Ohlasy

Petr Macháček (trenér HK Nový Jičín) „Jednalo se o první utkání v sezoně, takže jsme k tomu také tak přistupovali. Měli jsme spoustu kluků, o kterých ještě potřebujeme získat informace. Byli jsme na začátku třetího týdenního bloku a podle toho také zápas vypadal. Musím říct, že Opava měla v rozhodujících chvílích navrch. Od samého začátku bylo cítit, že je vyspělejší v osobních soubojích a koncovce. Nás ještě čeká spousta práce, ale již dnes bylo vidět několik dobrých momentů. Jsou však ještě na samém začátku a je třeba je dále rozvíjet. Tým se tvoří docela od znova, tak je třeba se naučit různé vazby.“

Komentář k zápasu

V úvodu utkání panoval hokej nahoru dolů. Ďáblové si tvořili dobré střelecké pozice, ale nezaostával ani soupeř z Opavy. Jednu z největších příležitostí novojičínského celku měl na hokejce Matěj Kořenek, jenže jeho pokus jen těsně neskončil v levém horním rohu.

Následně se ujal vedení Slezan. Chaosu v obranném pásmu využil Brodek, jenž si mezi kruhy všiml volného Tomáše Rouska, který přesným zakončením otevřel gólový účet utkání. Ďáblové měli možnost ke srovnání v jedenácté minutě, když po pravé straně projel David Vosátko a před brankou hledal Adama Urbana, jenže tomu při střele kotouč smolně přeskočil čepel.

Možnost udeřit měl také Slezan, ale přečíslení dva na jednoho zneškodnil skvělým skokem do křižné přihrávky Tomáš Havlík. Skóre se však opět měnilo ve 14. minutě. Od modré čáry nahazoval puk Martin Kalus, jehož skrytou ránu zastavila až síť v brance Ďáblů. V závěru první části měl možnost ke snížení Matěj Kořenek, jenže při samostatném úniku na Nowaka nevyzrál a do šaten se tak odcházeli za stavu pro 2:0 pro Opavu.

Druhou dvacetiminutovku začal Slezan v přesilové hře, které vedla ke třetí brance. Zmatky u novojičínské střídačky využil Tomáš Rousek, jenž dojel volný kotouč v rohu kluziště a následně se natlačil před svatyni Ďáblů, odkud zvýšil náskok Slezanu na 3:0. Za Novojičínské mohl snížit Tadeáš Hlávka, ale z první neposlal kotouč mezi tři tyče. Ďáblové hráli také početní převahu pět na tři, jenže skóre se již ve druhé části neměnilo a do šaten odcházeli svěřenci Petra Macháčka s třígólovým mankem.

Početní převahu o dva muže hráli Ďáblové rovněž na konci 54. minuty, ale Nowak nadále držel svou neprůstřelnost a ani jeden z kotoučů za svá záda nepropustil. V závěru zápasu naopak udeřila Opava. V čase 58:06 napřáhl ke střele Jiří Šindelář, který upravil skóre na konečných 4:0. Po konci utkání se ještě oba celky dohodly na sérii samostatných nájezdů. Ani jeden z novojičínských aktérů na Nowaka nevyzrál. Naopak při třetím pokusu Slezanu byl k vidění jediný proměněný nájezd.