Bořek Kopecký

Svěřencům Petra Macháčka vyšel druhý přípravný zápas mnohem lépe. Také proti Kopřivnici byli v úvodu aktivnějším týmem, ale v aktivitě nepolevili ani ve druhé části, kdy byli odměněni, jak se později ukázalo, jedinou přesnou trefou, kterou z dorážky zařídil Daniel Capil. Kopřivničtí si tvořili své šance, ale Ďáblové se mohli spolehnout na vynikajícího Jakuba Klimka, jenž za svá záda nepropustil jediný kotouč. Domácí to v závěru zkoušeli v šesti, ale Ďáblové dokázali tlak Kopřivnice přestát a po závěrečné siréně slavili první vítězství v generálce na novou sezonu.

2. kolo, 2. liga, pá 23.8.2024

HC ISMM Kopřivnice
HK Nový Jičín

0:1

Branky a nahrávky: 25. Capil (Berka, Hruška). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0.

HC ISMM Kopřivnice: Kubáň (49. Bartošák) – Bartošák, Marek – Pargač, Niec, Velecký – Fojtík, Petrek – Pastor, Gola, Raška – Zeman, Mošnička – Spurný, Mach, Fojtík F. – Marejka, Kyanka – Vizvary, Siekierka, Kubík.

HK Nový Jičín: Klimek (Hořejší) – Vosátko, Báchor – Kořenek, Štědrý, Pawliczek – Kania, Havlík – Škarka, Maliník, Kalač – Holáň, Hruška – Berka, Šotkovský, Capil.

Ohlasy

Petr Macháček (trenér HK Nový Jičín) „Určitě jsme se chtěli poučit z minulého utkání proti Opavě. Doufali jsme, že zápas bude z naší strany trochu jiný a budeme plnit věci, které nám v posledním utkání scházely. Dnes se to povedlo a myslím, že zápas vypadal úplně jinak. Brankář předvedl velmi dobrý výkon a obrana byla od minulého utkání mnohem koncentrovanější. Samozřejmě se stále vyskytovaly nějaké chyby, ale klukům jsem řekl, že tam byl vidět posun. Je důležité, abychom se každý zápas posouvali dopředu a kluci dostali do hlav své povinnosti. Se zápasem jsme spokojení. Řekl bych, že pro diváky bylo fajn, že závěr byl o branku, takže se bojovalo až do konce. Závěr jsme dohrávali pod tlakem, ale podařilo se nám to udržet, takže odjíždíme spokojení.“

Komentář k zápasu

V úvodu utkání sledovali diváci vyrovnaný hokej. Kopřivničtí se dostávali ke střelám z velké vzdálenosti a novojičínští obránci dobře kryli předbrankový prostor, takže Klimek neměl s nahozenými kotouči problém. Za Ďábly se dostal do dobré střelecké pozice Dominik Pawliczek, jenž prokličkoval domácí obranou a dostal se až před Kubáně, kterého již v těžké pozici nepřekonal.

Ďáblové dostali v jedenácté minutě možnost přesilové hry, ve které pálil z levé strany Daniel Capil, jenže Kubáň měl svou lapačku nachystanou na správném místě. Následně zahrozila Kopřivnice. V šestnácté minutě musel řešit zmatky před novojičínskou brankou Klimek, který zastavil všechny dorážky kopřivnických hráčů a udržel puk před brankovou čárou. Poté hrály oba celky přesilovou hru, ale ke změně skóre to nevedlo a do šaten se odcházelo za bezbrankového stavu.

Na začátku druhé části převzali otěže zápasu Ďáblové a byli odměněni první brankou. Přečíslení tři na dva zakončil z pravé strany Viktor Berka, jehož pokus Kubáň vyrazil před dojíždějícího Daniela Capila, který svou dorážkou poslal Ďábly do vedení. Po otevření skóre byl k vidění hokej nahoru dolů, který vedl hned k několika šancím. Kopřivničtí se hned po vhazování dostali do útočného pásma a zasypali Klimka několik pokusy. Na druhé straně se objevil před Kubáněm volný Martin Škarka, ale na domácího brankáře zblízka nevyzrál.

Domácí měli možnost srovnat v přesilové hře, ale Ďábly držel vynikající Klimek. Na další větší příležitost se čekalo do 35. minuty, kdy se do samostatného úniku dostal Matěj Kořenek, ale svým zakončením mezi betony Kubáně nepřekonal. V závěru druhé třetiny hráli svěřenci Petra Macháčka početní převahu, jenže k brance to vedlo a po čtyřiceti minutách se museli spokojit s jednogólovým vedením.

Novojičínští vstoupili do třetí dvacetiminutovky v přesilové hře, ale uklidňují branku se jim vstřelit nepodařilo. Následně začala mít více ze hra Kopřivnice, ale ani početní převaha ze 48. minuty srovnání nepřinesla. Chvíli po konci trestu měli možnost udeřit Ďáblové. Při přečíslení dva na jednoho vzal na sebe zakončení Viktor Berka, ale Kubáň podržel svůj tým důležitým zákrokem, při kterém se však zranil a do brankoviště pro zbylých deset minut nastoupil Darek Bartošák.

Poté se hrálo především před Klimkem. Kotouč několikrát poskakoval nedaleko brankové čáry, ale skvělý Klimek jej vždy dokázal včas pokrýt. Kopřivničtí dvě minuty před koncem základní hrací doby sáhli po oddechovém času a rozhodli se riskovat v šesti. Definitivní rozhodnutí měl na hokejce Dominik Pawliczek, ale z těžké pozice neposlal kotouč bekhendem do odkryté branky. Poslední vteřiny se tak odehráli v obranném pásmu Ďáblů, ale Klimek žádné srovnání nepřipustil a Ďáblové tak slavili po závěrečné siréně těsné vítězství 1:0.