Bořek Kopecký

Novojičínští neměli do odvetného přípravného utkání s Opavou dobrý vstup a rychle prohrávali. Svěřenci Petra Macháčka si vytvořili gólové šance, ale byl to Slezan, který si ve druhé části vytvořil dvougólový náskok. Ďáblové snížili na rozdíl jediné branky zásluhou Jana Holáně, ale to bylo ze strany novojičínského celku vše, ostatní slibné šance zlikvidoval opavský Slíž. Hosté pak ve třetí třetině přidali další dvě branky, po kterých slavili na novojičínském ledě vítězství 1:4.

6. kolo, 2. liga, čt 5.9.2024

HK Nový Jičín
HC Slezan Opava

1:4

Branky a nahrávky: 30. Holáň J. (Pawliczek, Kořenek) – 3. Vašenka (Beránek, Štindl), 24. Vašenka (Beránek, Štindl), 51. Stuchlík (Häring, Štindl), 55. Brodek (Krejsa). Vyloučení:6:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Střely: 21:32. Průběh utkání 0:2, 1:2, 1:4.

HK Nový Jičín: Žůrek (Hořejší) – Stratil, Kania, Báchor, Vosátko, Holáň J., Hruška – Gebauer (C), Flok, Dang – Pawliczek, Štědrý, Kořenek – Hudeček, Šotkovský, Kalač – Capil, Činčala, Berka.

HC Slezan Opava: Slíž (Nowak) – Šindelář (C), Adamec, Gřesík, Štěpánek, Ludvík, Thiel – Brodek, Stuchlík, Rousek – Krejsa, Káňa, Kadula – Vašenka, Beránek, Štindl – Häring, Wendelin, Havel – Kotásek.

Ohlasy

Petr Macháček (trenér HK Nový Jičín) „Očekávali jsme těžké utkání. Zápas nás skvěle prověřil a ukázal nám, v čem jsou soupeři lepší než my. Tentokrát jsme neměli dobrý vstup do utkání a prohrávali jsme. Po druhé inkasované brance se nám podařilo rychle stáhnout na 1:2, což týmu dodalo impuls. Zvedli se emoce a vše začalo fungovat. Měli jsme poté dobré pasáže, ale nedokázali jsme z nich vytěžit vyrovnávací branku. Je to škoda, protože zápas mohl vypadat úplně jinak. Ve třetí třetině jsme se snažili chodit do brány, ale obrana soupeře byla velmi pevná. Následně jsme opět byli potrestáni za naše chyby. Špatně jsme rozebírali hráče, z čehož vyplynuly góly Opavy. Jsou to věci, které nás doprovázejí celou přípravu, ale je to tím, že máme mladý tým. Jsou to mladí kluci, kteří v ostatních týmem nemívali utkání na bedrech. Vše se učíme, takže nám to bude chvíli trvat.“

Komentář k zápasu

První branka padla již ve třetí minutě. Beránek našel před brankou volného Jana Vašenku, který přesnou střelou k pravé tyči využil přesilovou hru a poslal Slezan do vedení. Zřejmě největší šanci Ďáblů v první třetině měl na hokejce Robin Gebauer. Ten se v sedmé minutě dostal až před Slíže, ale střelou na teploměr brankáře hostů nepřekonal.

Další větší brankové příležitosti vznikly až v závěru první části. Čtyřicet vteřin před sirénou Slezan vystihl rozehrávku Ďáblů, ale Žůrek se včas přesunul ke své pravé tyči a podržel svůj tým. Následně hráli svěřenci Petra Macháčka početní převahu, ale v největší šanci se ocitl jeden z hostujících hráčů, který se řítil na Žůrka zcela osamocený, jenže ani z dorážky domácího brankáře nepřekonal.

Ďáblové vstoupili do druhé části velmi aktivně. Přečíslení dva na jednoho nejdříve zakončoval David Vosátko, ale na Slíže z levé strany nevyzrál. O chvíli později pálil z mezikruží Ondřej Šotkovský, jenže svůj pokus poslal těsně vedle pravé tyče opavské branky. Zato Slezan udeřil z první šance v prostřední dvacetiminutovce. Třetí lajna Opavy sehrála velmi podobnou akci, která vedla k první brance. Beránek našel před brankou osamoceného Jana Vašenku, jenž rychlou a přesnou střelou zvýšil vedení hostů na 0:2.

Novojičínským se podařilo snížit ve 30. minutě. Po rychlém protiútoku dostal prostor a čas ke střele Jan Holáň, který zamířil přesně k pravé tyči a přízemní střelou snížil na rozdíl jediné branky. O minutu později byl v dobré pozici Dominik Pawliczek, jenže po přihrávce Matěje Kořenka poslal kotouč nad břevno.

Ve 38. minutě vyslal nepříjemný pokus Vosátko, jehož střela neskončila daleko od tyče. V samém závěru ještě ujel obraně Slezanu Jan Štědrý, ale již neměl dostatek času na zakončení a do šaten se tak odcházelo za stavu 1:2. V úvodu třetí třetiny byl na konci povedené akce Matěj Kořenek, ale zblízka kotouč za Slížova záda nedostal.

Ďáblové následně ubránili dvojnásobnou přesilovku Slezanu a ve 45. minutě mohli po vyloučení Krejsy srovnat. Jakub Kania našel před brankou volného Jana Štědrého, jenže ze souboje opět odešel vítězně opavský brankář. Následně zahrozila Opava, která v 51. minutě slavila třetí branku. Mezi kruhy narazil Häring kotouč Kryštofu Stuchlíkovu, jenž zamířil přesně k pravé tyči.

O vítězi utkání pak definitivně rozhodl Jiří Brodek, který si po střele Krejsy našel odražený kotouč a z dorážky upravil skóre na 1:4. Ďáblové odehrají poslední přípravné utkání ve středu 11. září, kdy se vydají do nedalekého Valašského Meziříčí.